Thursday 22 November 2012

Storyboard.

Cara membuat Pansuh Ayam

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Bahan-bahannya ialah setengah ekor ayam dipotong mengikut citarasa masing-masing. Daun ubi kayu , buluh , serai , halia , bawang putih , garam , ajinamoto dan tepus. 

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Setelah ayam dibersihkan , gaulkan ayam bersama sedikit garam dan ajinamoto. Kemudian , ramaskan daun ubi kayu sehingga menjadi potongan yang kecil. 

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Masukkan ayam dan gaul bersama daun ubi kayu yang telah diramas. Tumbuk halia , bawang putih dan serai. Masukkan bahan yang telah ditumbuk bersama ayam dan daun ubi kayu. Patah-patahkan tebus dan campurkan bersama. Gaul semua bahan ini sehingga sebati. 

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Masukkan semua bahan yang telah digaul ke dalam buluh yang telah dibersihkan. Letakkan sedikit air. Kemudian , sumbatkan di bahagian atas buluh tadi sedikit daun ubi kayu sebagai penutupnya. 

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Bakar buluh tersebut di atas arang yang telah membara. Golek-golek buluh tersebut supaya isinya masak dengan sekata. 

Tekan untuk gambar yang lebih besar dan jelas.
Setelah masak , keluarkan isi buluh tersebut secara perlahan-lahan untuk mengelakkan ayam pansuh tersebut tumpah. Inilah hasilnya ayam pansuh yang telah siap dimasak dan aromanya yang wangi dapat kita hidu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


No comments:

Post a Comment